rolex replica
Links:スーパーコピー 優良サイト 口コミ,スーパーコピー時計N級品,ロレックス スーパーコピー販売
https://upscalerolexs.com/
X

Rentehopp og boligpriser

 10.03.2011   3856

Analyse

I for eksempel Oslo ser det ut for at det er et netto underskudd på boliger i markedet i forhold til etterspørselen.  Økningen i antall studenter og befolkningsveksten har ikke blitt møtt med tilstrekkelig boligbygging, og da påvirker dette til øket pris.  Her kan det være store forskjeller på ulike typer boliger, størrelse på boligen, beliggenhet, osv. men et underskudd på boliger i markedet vil prege de fleste deler av markedet.  Men det er også vridninger i markedet med øket antall eldre i befolkningen, siden mennesker i høyere aldersgrupper flytter fra eneboliger til leiligheter.  Noen flytter også til andre distrikter når de går ut av arbeidslivet. 

 

En annen viktig faktor som krever stor oppmerksomhet for tiden er hva som vil skje med lånerenta for boliglån i tiden fremover.  Det er ikke nok å kunne betale renter og avdrag på et høyt boliglån i dag, om renteendringer vil ta knekken på økonomien din om et år eller to.  En boliginvestering er ikke garantert å øke i verdi, og det er som oftest den største investering mange familier og enkeltpersoner foretar. Om du balanserer på en knivegg i dag kan du forvente at du vil møte utfordringer i løpet av de neste to år.  

 

Det er ikke den nye sentralbanksjefen vår som gir økede renter, det er endringer i innenlandsk og internasjonal økonomi som vil prege rentenivået framover.  Det forventes at det blir mange rentehopp i tiden framover både i Norge og i EU.  "I forrige uke gikk EUs sentralbanksjef, Jean-Claude Trichet, ut og mer enn antydet et rentehopp så tidlig som i april." kan vi lese på dn.no.  Noen mener at den norske kronen vil holde seg sterk og derfor kunne stå imot renteøkninger, men det er også risiko for at oljeinntektene kan bli påvirket av endringer i dollarkursen, tilgangen på olje i markedet og så videre. 

 

"Det har vært nedgang i lån med høy belåningsgrad.  Det viser Boliglånsundersøkelsen 2010." står det videre å lese i dn.no.  Dette er godt nytt, siden vi gjennom våre boliglån trekker internasjonal politikk og internasjonal økonomi inn i våre små verdener av privatøkonomi, når vi sprenger familiebudsjettet med høye boliglån.  Hva skjer i nordafrika, hva bestemmer OPEC seg for, hva skjer med renta i EU og hva skjer med dollarkursen?  Mye å ta innover seg når du skal i banken å låne penger. 

 

I henhold til nye regler etter finanskrisen foretas det stresstester av banken for å finne ut hvor store belastninger de tåler.  Det er tid for å stressteste din personlige økonomi for finne ut hvor mye du tåler av renteendringer på boliglånet.

 

Hvis du vil lese mer anbefaler jeg disse artiklene:
http://www.dn.no/privatokonomi/article2099922.ece
http://www.dn.no/eiendom/article2098548.ece
http://www.dn.no/privatokonomi/article2098174.ece
gjeld personlig økonomi rente utfordringer

Tilbake

Velkommen

Velkommen til en faglig blogg om forretningsanalyse.  Jeg ønsker å ta opp temaer innen bedriftsøkonomi og markedsøkonomi samt de verktøy vi bruker for analyse og planlegging av utvikling og drift. Det vil bli fokusert på beslutningsstøtte, styringsinformasjon og ledelses-verktøy.Les mer

Følg oss på Facebook

Bli medlem av Forretningsanalyse gruppen på Facebook. Der legger jeg ut aktuelle nyhetsartikler som relaterer til innleggene her på bloggen og du kan møte noen av de andre leserne. Jeg håper du vil være med i debatten og husk at kommentarer er alltid velkomne. 


Søk etter ord

 Search
soap2day