X

Nå kommer oppgangen ... har du råd til å være med?

 02.09.2010   2747

Analyse

Det er kontanter som holder kreditorene på avstand, ikke resultater.   Jo da… for noen er det tett sammenheng mellom resultater og kontanter, men for de fleste av oss er det ikke slik.  I oppgangstider skal du øke aktiviteten, øke kundefordringer, ansette flere kolleger, og du må pent og ordentlig betale Merverdiavgift, skattetrekk, Arbeidsgiveravgift, og mye mye mer.  Du må kanskje øke varer i arbeid, prosjekter i arbeid og lagerbeholdninger for å møte øket omsetning.  Kanskje har varer på lager i tillegg "gått ut på dato".  Du må øke kostnader til markedsføring og salg, og det kommer alltid noe i tillegg som du ikke forventet av investeringer, utskiftinger og reparasjoner på driftsmidler, osv.

 

De fleste ønsker oppgangen velkommen, men pass på at du har kontanter til å møte oppgangen.  Gjennom de siste par årene har kontantbeholdningen i mange virksomheter blitt kraftig redusert, og når oppgangen så kommer har man ikke kapasitet til å møte veksten. Du kan også ha mistet kreditverdighet i banken og i markedet, siden resultatene har falt, du har mindre arbeidskapital og du har kanskje kreditorer som har ført deg opp som dårlig betaler.

 

Kontanter i en virksomhet er først og fremst et spørsmål om finansiering og da er vi ved problemets kjerne.  Om det nå har gått litt utfor i denne tiden, men du har klart å komme deg gjennom uten å måtte kaste inn håndkledet, så får du nå nye utfordringer.  Det er ikke like lett som før krisen å gå i banken for å be om kreditter eller lån.  Det er kanskje ingen av eierne som klarer å hente penger opp av lomma heller, mens de ennå skjelver etter finanskrisa.  I tillegg er det tilsvarende hos kundene dine, som må strekke ut betalingstiden på dine fakturaer så langt det er mulig.  Og husk at det tar ca. 9-10 måneder å føre en inkasso sak til veis ende i forliksrådet, og allikevel er du ikke sikret å få pengene inn.  Om kunden din faktisk ikke har noe å betale med hjelper det lite med en dom i retten.  Det eneste du har å trøste deg med er at du har en uomtvistelig og rettskraftig fordring.  Om du vil ramme den inn og henge den på veggen så kan du gjerne det, men det er ikke sikkert at du får noe mer penger av den grunn.

 

I oppgangstider er likviditetsstyring viktigere enn i noen andre perioder.  Før finanskrisa var det høye renter, og likviditetsstyring var viktig for å kontrollere finanskostnadene.  Nå er det ikke høye renter, men det er liten tilgang til kapital for mange bedrifter, og da blir likviditetsstyring viktigere enn noen gang.  Har man lite kontanter, så må man få mest mulig ut av hver krone, og da blir likviditetsplanlegging og likviditetsoppfølging viktig.

 

I etterkant av en nedgangsperiode er det som oftest oppkjøpstider i næringslivet.  De som har kontanter kjøper opp de som ikke har kontanter, men som har kompetanse, et markedsnavn eller andre verdier.  Vi står nok foran en periode med mange oppkjøp og sammenslåinger framover, men det er jo heller ikke nødvendigvis så ille.  Virksomheten får nye muligheter og større trygghet, og tidligere eiere kan legge en ny kabal.

 

Så jeg får minne om ordene til Joe E. Lewis: "Det spiller ingen rolle om du er fattig eller rik, så lenge du har penger".
finanskrisen likviditet resultater utfordringer

Tilbake

Velkommen

Velkommen til en faglig blogg om forretningsanalyse.  Jeg ønsker å ta opp temaer innen bedriftsøkonomi og markedsøkonomi samt de verktøy vi bruker for analyse og planlegging av utvikling og drift. Det vil bli fokusert på beslutningsstøtte, styringsinformasjon og ledelses-verktøy.Les mer

Følg oss på Facebook

Bli medlem av Forretningsanalyse gruppen på Facebook. Der legger jeg ut aktuelle nyhetsartikler som relaterer til innleggene her på bloggen og du kan møte noen av de andre leserne. Jeg håper du vil være med i debatten og husk at kommentarer er alltid velkomne. 


Søk etter ord

 Search